Čović: Ove sedmice sastanci sa međunarodnim zvaničnicima i Izetbegovićem

15
Foto: M. Kadrić/Avaz.ba

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da će se u srijedu, 3. februara, sastati sa predstavnicima međunarodne zajednice, a u petak, 5. februara, sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem radi razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH i aktuelnim političkim temama u BiH.

Čović je nakon sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, te HNS-a, rekao da je za HNS izmjena Izbornog zakona imperativ i da je prioritet da se uradi u skladu sa sporazumom sa SDA koji su potpisali pred međunarodni predstavnicima.

On je naveo da će u srijedu sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH da bi on do kraja juna bio usvojen u parlamentarnoj proceduri.

Čović je istakao da je HDZ BiH zainteresovan za izmjene koje se tiču Predsjedništva BiH i federalnog Doma naroda.

– Hrvatski narod treba imati mogućnost da bira svog hrvatskog člana Predsjedništva BiH i 17 članova u klubu naroda Parlamenta FBiH – naglasio je Čović, dodajući da se izborni proces ne smije zloupotrebljavati kao što je slučaj sada kada u Predsjedništvu BiH sjede dva bošnjačka člana Predsjedništva.

On je podsjetio da su u sporazumu sa SDA u vezi sa izmjenama Izbornog zakona jasno definisani rokovi i da će u narednih mjesec-dva morati raspraviti između sebe i doći do novog Izbornog zakona.

– Ustav je to sve definisao. Mi ćemo se ponašati u skladu sa Ustavom, koji mislim da nismo u stanju promijeniti. Nisam preambiciozan kada je riječ o promjenama Ustava – rekao je Čović.

On je naveo da je Predsjedništvo HDZ-a BiH izrazilo zadovoljstvo zbog rezultata lokalnih izbora, ali i naglasilo manjkavosti izbornog procesa koji je bio kompromitovan.

– Imali smo primjedbe kada je riječ o Uskoplju, Travniku i Mostaru. CIK BiH je imenovan bez uslova i kriterijuma i sa tom praksom se mora stati, ne smije se dozvoliti da neko mijenja izbornu volju. Tražimo razrješenje CIK-a BiH i imenovanje u skladu sa zakonom – naglasio je Čović.

Kada je riječ o migrantskoj krizi, stav HDZ-a jeste da se do kraja moraju poštovati važeći zakoni BiH.

– Ne može neko hodati po BiH, a da nema dokumente i ne znamo ko su. Jasno sam rekao – ne dolazi u obzir otvaranje novih migrantskih centara u BiH. To može stvoriti samo veće probleme – dodao je Čović.

Kada je riječ o Mostaru, Čović je naveo da je HDZ pokraden za oko dvije hiljade glasova i dva mandata, ali da će bez obzira na to njihov kandidat Mario Kordić biti gradonačelnik, jer je osvojio najviše glasova.

– Mario Kordić je dobio najviše glasova. HDZ ima 13 mandata, SDA devet. Mi možemo ići do trećeg kruga, opet će proći Mario Kordić. Ja bih u narednih 15 dana dogovorio partnerstvo – rekao je Čović.