Vasić: Oko čega opozicija u Srpskoj treba da se izjasni, i izjašnjava, tokom cijelog vremena do izbora 2022.

224
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Piše: Rajko Vasić

Vlasti Republike Srpske su se izjasnile. I SDS, u prvoj fazi, i SNSD, u drugoj. I uradile koliko su mogle. Mnogi će reći da nisu i da je trebalo ovo i ono.

Nu. Međunarodna zajednica i zapadne ambasade, ovdje su provodile takvo divljašto da je pravo čudo da nisu imali i logore za Srbe. Ta presija je ponekad bila neizdrživa. Sjećam se, kad smo bili u prvoj Dodikovoj vladi, da je OHR, ovdje u Banjaluci je imao postaju, zvao da dostavimo dnevni red sjednice Vlade na odobravanje. Mi smo prekinuli sa tom praksom.

Nisu mi nikad dali da predložim Zakon o informisanju. Zvali su nas četvoricu u OHR, u Sarajevo, oko zajedničke televizije, jednog pozivnog mobilne telefonije, uzimanja Elektroprivrede. Sve smo to odbili. Pavić, ja, Dodik, Dokić. Poslije sam morao da podnesem ostavku, a BHTV je nametnuo Vestendorp.

I stotine drugih stvari su nametnute, a da niko ni sa kim nije razgovarao.

Mnoge nametnute stvari su iskorištene za prevaru, pa je od njih nastao monstrum koga nema u Ustavu Dejtona i kojih danas ima na desetine u vještačkoj unitarističkoj sarajevskoj BiH.

Kad se sve sabere, Republika Srpska je dobro i očuvala svoju dejtonsku samostalnost. Političke snage Republike Srpske, prihvatale su, postfestum ili prećutno, dosta toga. Ali. Najveći dio je nametnut. Što znači da niko nije pristao.

To može da bude zanimljiva istorija, ali je za Republiku Srpsku važna sadašnja pozicija i naredni koraci.

Raspad BiH neće doći brzo, neće, možda biti ni miran. BiH može da traje. I najnakaradnija država može da traje pola vijeka. Naročito BiH, koja je kompromis i nagodba velikih sila. SFRJ koju su svi ispljuvali o ocrnili, trajala je od 1945. do 1990.

SNSD i stranke oko njega, koje su u vlasti, rekle su svoje o poziciji Srpske i budućim koracima. Nije to sistematizovano i institucionalizovano, što je moglo da se učini.

Opozicija u Srpskoj je probosanska, probošnjačka, prozapadna, prosarajska. Ona je protiv Republike Srpske. I to je diskvalifikuje.

Ona mora pred izbore da jasno kaže kako vidi i šta će uraditi po segmentima:

  • Šta je prioritet, Republika Srpska ili BiH.
  • EU put, zašta idemo u EU.
  • NATO, da li trajno odbija ulazak u NATO.
  • Lažni genocid Srebrenica.
  • Kosovo. Ali ne ono, mi podržavamo šta kaže Srbija.
  • Unitarizacija BiH.
  • Šta sa nametnutim neustavnim institucijama.
  • Šta za njih znači samostalnost Republike Srpske, u dejtonskoj BiH a šta izvan BiH.
  • Povratak nadležnosti Srpske i atrofija unitarističkih neustavnih institucija.

Priče, predizborne, srušiti režim, promjene, borba protiv korupcije, lažnih diploma i besplatne karte… su za mačkove repove. Mada treba sačekati da im prođe ta veljača.

Mladen Ivanić danas izjavljuje da su važnije reforme od puta u NATO. Za NATO treba da stvorimo preduslove. Stara podvala olinjalog lisca. Koje reforme? A u NATO ćemo ići.

SNSD mora istjerati na čistac, prozivati ih svaki božiji dan, te političke jalovice iz PDP-a, kojima je prišao i ujalovljeni SDS. Neće oni sami da se izjasne ni oko čega.