Čolak: Uporedo sa radom radne grupe pregovarati na političkom nivou

8
Foto: vecernji.ba

Član Interresorne radne grupe za promjenu izbornog zakonodavstva BiH Bariša Čolak smatra da uporedo sa radom ove radne grupe treba pregovarati na političkom nivou i ukazuje da nijedno radno tijelo ovog tipa do sada nije riješilo krucijalne probleme u izbornom zakondavstvu.

– Zato je bitno da se vode i ovi politički razgovori, prije svaga među bitnim političkim akterima, a tu mislim na HDZ BiH s jedne strane i SDA sa druge strane – rekao je Čolak i dodao da je podjednako bitan i SNSD.

Čolak, koji je hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, konstatovao je da je činjenica da je većina pitanja koja se tiču legitimnog predstavljanja, kada je riječ o Predsjedništvu BiH i domovima naroda, u fokusu, odnosno dvorištu Federacije BiH.

On smatra da bi najbitniji stoga trebali da budu razgovori HDZ i SDA, odnosno, to bi bilo najpoželjnije.

– Dani prolaze, vrijeme nije saveznik, što uradimo u ovoj godini – to je to. Nije realno očekivati da bi se u izbornoj godini mogao napraviti značajan iskorak u bilo kojem smjeru, a ne u smjeru izborne reforme, odnosno provođenja, prije svega, odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, ali i presuda Evropskog suda za ljudska prava – rekao je Čolak za zagrebački „Večernji list“ izdanje za BiH.

On je dodao da rješenja treba tražiti u normalnoj atmosferi, bez prijetnji bilo koje vrste, jer se tad ne mogu očekivati neki veliki iskoraci.