SNSD: Slobodan Javor – gradonačelnik koji će nastaviti da razvija Prijedor

337
Foto: Slobodan Javor/Facebook

Rezultati i argumenti govore da je Slobodan Javor gradonačelnik koji će nastaviti da razvija Prijedor, poručio je Savez nezavisnih socijaldemokrata u videu objavljenom na zvaničnom Jutjub kanalu stranke.

Kandidat za gradonačelnika Prijedora ispred SNSD-a i sedam stranaka koje podržavaju njegovu kandidaturu Slobodan Javor poručio je da mu je prvi i osnovni motiv da Prijedoru vrati status kakav je nekad imao.

– Međutim, ima problema kojima se godinama nije pridavala pažnja. Bolnica nam je u lošem stanju, ništa se godinama nije radilo. SNSD je pokrenuo priču o rekonstrukciji postojeće ili izgradnji savremene i moderne bolnice. Zahvaljujući Vladi Republike Srpske to će biti početkom naredne godine – rekao je Javor.

On dodaje da Prijedor ima vrtić u koji svake godine veliki broj mališana ostane neupisan.

– Lista čekanja je ogromna. Problem je što niko nije dao značaj tome. Mi smo, zajedno sa predsjednicom Republike Srpske i Vladom Republike Srpske, pokrenuli projekat, našli lokaciju i sljedeće godine kreće izgradnja savremenog dječjeg vrtića – istakao je Javor.

Kada je u pitanju zaštita grada od poplava, Javor podsjeća da je do sada bilo 20 miliona KM doznačenih sredstava i da nema izvještaja o utrošenim sredstvima, da se ne zna gde su ta sredstva otišla.

Kandidat SNSD-a kaže da je pokrenut stečajni postupak Ribnjaka „Saničani“ i da je cilj da Vlada otkupi ribnjak, da ga preda gradu na upravljanje, kako bi se pokrenulo ribarenje, kao što je to nekada bio slučaj, i kako bi građani Prijedora bili u mogućnosti da na tržnici kupe ribu kao prije.

Javor je ukazao i na problem rudnika.

– SNSD je inicirao da sljedeće godine počne rekonstrukcija pruge Prijedor-Ljubija, koja je samo jedan od preduslova za nastavak rudarenja – rekao je Javor.

On je kritikovao način na koji je DNS upravljao Prijedorom šesnaest godina.

– Imamo budžet od 44 miliona KM i kada vidite 16 godina vladavine DNS-a i to pomnožite, kada vidite 144 miliona KM pomoći Vlade Republike Srpske koju je uplatila za 10 godina u budžet Grada Prijedora, kada uzmete 80 miliona KM koje je grad digao kredita, dođete do cifre od milijardu maraka. Kada s jedne strane vidite tu cifru i s druge Grad Prijedor – da li jedno odgovara drugom – upitao je Javor.

Po prvi put isplaćene sve stipendije za svakog studenta

Javor naglašava da je SNSD u ovoj godini, koja je bila najteža što se tiče budžeta, uspio, prvi put u istoriji Grada, da isplati sve stipendije za svakog studenta koji je ispunjavao uslove.

– Sve jednokratne pomoći su isplaćene. Uveli smo 500, 600 i 700 maraka za prvorođeno, drugorođeno i trećerođeno dijete. Pored svih problema, izdvojili smo sredstva. I ove godine ćemo uraditi isto – istakao je Javor.

Fokus na privrednike

Privrednici su važni i bitni za naš grad, kaže Javor, i dodaje da treba na njih staviti fokus.

– To su ljudi koji zapošljavaju naše sugrađane i uplaćuju sredstva u budžet Grada. Red je da im, na neki način, Grad vrati. Mi želimo jednu zdravu priču, a ta zdrava priča se vidi – poručio je Slobodan Javor.


Za povjerenje Prijedorčana na prijevremenim izborima za gradonačelnika 12. decembra takmiči se jedna koalicija, osam političkih partija i pet nezavisnih kandidata.

Kandidat koalicije DNS, SDS i PDP je Goran Predojević, SNSD-a i sedam politički partija Slobodan Javor, Otadžbinske stranke Zoran Grbić, Lijevog krila Danijela Đurić, Kruga Marko Kaurin, Demokratskog centra Republike Srpske Zlatko Josić, Re-balansa Miloš Janjetović, SNS FBiH Lidija Radić i Radničke partije Ilija Mamić, a nezavisni kandidati su Mladen Unijat, Danijel Simatović, Vjekoslav Krneta, Slađana Radaković i Saša Stupar.

U centralni birački spisak upisano je 86.329 građana s pravom glasa.