Dodik: Na sceni je rigidan muslimanski nacionalizam

32
Foto: Klix.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je danas da je u BiH na sceni rigidan muslimanski nacionalnizam koji želi od BiH da napravi muslimansku državu, te da ga treba zaustaviti.

– Muslimanski nacionalizam je ekspanzivan. On je dio ukupnog pokreta muslimana u cijelom svijetu i može se smatrati ogrankom „Islamske države“ – rekao je Dodik i dodao da se tome mora suprostaviti.

Dodik je naveo da je muslimanski nacionalizam u značajnom dijelu svijeta legalizovan, te da se isto nastoji uraditi i u BiH.

– To je kod Amerikanaca već legalizovano. Izlobirani su za tako nešto od fondova arapskog svijeta koji je to platio. Jedan dio briselske administarcije je pokrovitelj muslimanskog nacionalizma u BiH – rekao je Dodik na konfereciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da se muslimanski nacionalizam suprostavlja ustavnom uređenju BiH i da je veći rušilački pokret nego išta od onoga što se pripisuje drugima, pa i predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću koji se obratio na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je rekao da je Čović racionalan čovjek, koji je svoju racionalnost pokazao ne samo prisustvom na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, nego i prije toga.

– Čović je imao većinsku podršku u svom narodu i sasvim je sigurno da pokušava da obezbijedi da se njegov narod poštuje, kao i prava dobijena Ustavom – rekao je Dodik i dodao da je očigledno da to muslimanima ne odgovara.

On je rekao da se Čović suprostavlja namjeri da se od BiH napravi zemlja koja bi trebala da odgovara samo muslimanima.

– Hrvati trebaju da imaju legitimne predstavnike i sasvim je logično da se u BiH uvažavaju etničke i istorijske okolnosti u svim rješenjima koja se prave – rekao je Dodik i dodao da podržava samo legitimno predstavljanje svih naroda u BiH.

On je podsjetio da je u AVNOJ-u rečeno da BiH nije ni srpska, ni muslimanska ni hrvatska, ali da to muslimanskom nacionalizmu nije važno.