Čović: Otkud nekome pravo da ponavlja brojanje mimo zakona

62
Foto: Klix.ba

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović upitao je danas u Mostaru otkud pravo Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH da ponavlja brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske i naveo da je to učinjeno mimo zakona.

– Otkud nekome pravo da ponavlja brojanje ili glasanje, a da nije objavio rezultat izbora i da se neko nije žalio na rezultat izbora. Tu je zakon vrlo precizan i definiše kako se vrši ta procedura, ko je i kada vrši. To je nedopustivo – rekao je Čović odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše odluke i ponašanje CIK-a BiH.

Čović je naveo da je CIK neustavan i nelegitiman.

– Ja sam više puta ponovio šta mislim o CIK-u, a to je da je nelegitiman, neustavan, da je imenovan mimo pravila i procedura. Ako je imenovan mimo pravila i procedura logično je da će tako i raditi. Bolje da ne komentarišem dalje – rekao je Čović.

On je naveo da u BiH nema pravne sigurnosti.

– Ako nemate sigurnosti u pravnoj državi, šta ćete drugo imati. Mi smo po dvije godine čekali da se donese odluka po jednoj apelaciji kroz CIK. Šta možete očekivati od tijela koje je imenovano kako je imenovano i onda vas neko uvjerava da je imenovano po zakonu, a znate da nije. Nije u redu šta se radi. Moraju se poštovati procedure – naveo je Čović.

On je podsjetio da se prije dvije godine čekalo mjesec dana da se sazna kakav je rezultat lokalnih izbora u Mostaru.

– O čemu mi pričamo. Za to neko treba da odgovara – zaključio je Čović.