Mitropolit Hrizostom: Sveti Petar Dabrobosanski podijelio strašnu sudbinu sa svojim narodom

5
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je danas da je Sveti Petar Dabrobosanski mogao da se spase, ali da je odlučio da ostane i podijeli strašnu sudbinu sa svojim sarajevskim Srbima, koju su im ustaše namijenile.

Tokom Svete arhijerejske liturgije povodom slave Grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog u istoimenom hramu u Vojkovićima, mitropolit Hrizostom rekao je da ovaj grad slavi uspomenu na čovjeka koji je bio arhijerej u vremenu kada su dušmani htjeli da rastjeraju njegovo stado.

– On se nije uplašio već je stao pred dušmanina i izazvao ga da bi bio primjer svojoj pastvi. Kada je bila proglašena zloglasna Nezavisna Država Hrvatska (NDH), Sveti Petar Dabrobosanski dobio je pozive da se skloni, ali je on rekao da je pastir svog stada i u dobru i u zlu i ostao uz svoj narod za koji je i stradao. Zato njega danas vole, pošuju i slave sarajevski Srbi i Istočno Sarajevo – naglasio je mitropolit.

Vladika Hrizostom je istakao da je Sveti Petar Dabrobosanki pokrovitelj sarajevskih Srba, ali i cijele Republike Srpske i srpskog naroda.

– Na njegovim molitvama Istočno Sarajevio napreduje, baš onako kako bi to i svetac želio – ukazao je mitropolit Hrizostom.

Kum crkve bio je načelnik opštine Marinko Božović, koji je zahvalio mitropolitu i sveštenstvu na službi i vjernom narodu koji je došao da se zajedno pomole Bogu da sve što u budućem periodu budu radili bude blagosloveno i da dugo proslavljaju slavu Hrama, ali i Grada Istočno Sarajevo.

Čestitavši slavu Istočnog Sarajeva svim građanima, gradonačelnik Ljubiša Ćosić rekao je da grad svake godine napreduje, te da je u svih šest gradskih opština dosta urađeno, uz podršku Gradske uprave i Vlade Republike Srpske.

– Mislim da je Gradska uprava usmjerila više budžetskih sredstava prema građanima nego što je to bio slučaj ranije. Izdvajaju se sredstzva za sport i kulturu. Prvi put su izdvojena sredstva za pronatalitetnu politiku, a tu su i stipendije, podrška poljoprivrednicima kroz Agrarni fond – naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, podrška nije izostala ni proizvođačima mlijeka i meda, a sredstva su obezbijeđena i za privatne preduzetnike, s tim da je najviše novca usmjereno za razvoj infrastrukture u gradskim opštinama.

Nakon svete arhijerejske liturgije u Hramu u Vojkovićima, u restoranu „Bob“ organizovan je slavski ručak.

Prethodnih dana održana je manifestacija „Dani Istočnog Sarajeva“, koja je počela 11. septembra.

Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo sinoć je Povelja grada dodijeljena ministru za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željku Budimiru, za poseban doprinos razvoju visokoškolskih ustanova i za jačanje međunarodnih odnosa u oblasti visokoškolskog obrazovanja.

Isto priznanje dobio je i načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović za predan i požrtvovan rad, doprinos u oblasti pronatalitetne politike, poboljšanju poslovnog i sveukupnog ambijenta u opštini Trnovo i u gradu Istočno Sarajevo u čijem sastavu je pomenuta lokalna zajednica.

Posebno priznanje Grb Grada Istočno Sarajevo uručeno je rektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanu Kuliću, za naročite zasluge i doprinos u oblasti visokoškolskog obrazovanja i izuzetna dostignuća u nastavno-naučnoj, kulturnoj i drugim djelatnostima Univerziteta.

Grad Istočno Sarajevo nastao je prije 31 godinu, kada je Savjet Srpskog grada Sarajeva na sjednici 13. marta 1993. godine donio statutarnu odluku o organizaciji Srpskog grada Sarajeva.

Prvi zakon o ovom gradu donesen je 30. decembra 1993. godine, kada je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o Srpskom gradu Sarajevo za vrijeme ratnog stanja ili neposredne ratne opasnosti.

Po završetku Odbrambeno-otadžbinskog rata i velike žrtve koju su podnijeli sarajevski Srbi, kada su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, morali da napuste dijelove grada koji su pripali Federaciji BiH i presele na teritoriju Republike Srpske, Narodna skupština donosi Zakon o Srpskom gradu Sarajevu, 2. aprila 1996. godine, kojim se ime grada mijenja u Grad Srpsko Sarajevo.

Ustavni sud BiH u septembru 2004. godine, na zahtjev tadašnjeg visokog predstavnika, donosi odluku kojom se ukida prefiks srpski iz naziva grada.

Srpsko Sarajevo tada postaje Istočno Sarajevo i u njegov sastav ulazi šest opština – Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Trnovo, Pale i Sokolac, nakon čega počinje značajniji urbani razvoj Istočnog Sarajeva.