Vang Ji: Amerika dvolična prema Kini

1
Foto: Reuters

Vašington treba da prestane da kleveće Kinu i da uvodi sankcije kineskim kompanijama u vezi sa ukrajinskom krizom, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu tokom sastanka u Njujorku.

– SAD treba da prestanu da klevetaju i neosnovano optužuju Kinu i neselektivno uvode sankcije – rekao je Vang u saopštenju koje je objavljeno na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vang je upozorio SAD da ne koriste pitanje Ukrajine za podsticanje blokovske konfrontacije.

– Kina je uvijek insistirala na promovisanju mira i pregovora, a i sama je ulagala napore u cilju postizanja političkog rješenja – rekao je Vang.

On je naglasio da SAD ne mogu sve vrijeme biti dvolične prema Kini.

– S jedne strane, stalno obuzdavate i potiskujete Kinu, a na drugoj strani govorite o saradnji – rekao je on.

On je ukazao da je, imajući u vidu da su SAD više puta izjavljivale da nemaju namjeru da ulaze u sukob sa Kinom, neophodno uspostaviti odgovarajuće razumijevanje od samog početka, a zatim izgraditi pravi odnos.

Ranije se Vang sastao sa savjetnikom brazilskog predsjednika za spoljnu politiku Selsom Amorimom u Njujorku i rekao da će Kina, Brazil i druge zemlje globalnog juga uspostaviti platformu „Prijatelji mira“ kako bi tražili mirno rješenje ukrajinske krize.

On je naveo da to neće biti zatvorena grupa, već otvorena platforma koja traži inkluzivni dijalog, podsjeća TASS.