Mitropolit Jefrem: Posao zdravstvenih radnika human i plemenit

0
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit banjalučki Jefrem poručio je da je posao zdravstvenog radnika human i plemenit jer pomažu bolesnim ljudima i zaslužuju pažnju, te da kroz njihovu žrtvu oni koji su bolesni dobijaju utjehu.

– Sa druge strane, potrebno je njegovati i dušu u čovjeku, a kako se to radi najbolje zna Crkva – rekao je mitropolit Jefrem u besjedi nakon osveštanja temelja Crkve Svetog velikomučenika i iscjelitelja Pantelejmona u banjalučkom naselju Paprikovac.

Mitropolit Jefrem dodao je da ljekari često znaju reći da su učinili sve što je u njihovoj moći da pomognu bolesniku, a da je dalje sve u Božijim rukama.

– Ima momenata dokle naša ljudska moć i znanje ide, pa staje, onda počinje Božija svemoć i sveznanje. Neka nam Bog da mudrosti, jer to je ono što nam treba, a sve ostalo ovozemaljsko se može steći ili izgubiti, ali kada je čovjek sa Bogom onda ostaje uspješan – istakao je mitropolit Jefrem.

Mitropolit banjalučki naveo je da je novi hram na Paprikovcu posvećen Svetom velikomučeniku i iscjelitelju Pantelejmonu, svetitelju koji se od najranije mladosti učio ljekarskoj vještini da bi mogao da pomaže ljudima.

– Kada je usavršio medicinsko znanje onda je saznao još jednu istinu – da čovjek čovjeku može da pomogne mnogo, ali bez pomoći Božije nište ne biva. Neka nam je srećan i od Boga blagosloven ovaj dan i današnji molitveni skup povodom osveštanja temelja za novi parohijski i bolnički hram – poručio je mitropolit Jefrem.

Mitropolit Jefrem rekao je da će i bolesnicima i ljekarima biti lakše uz molitvu Bogu.

Osveštanju temelja novog hrama prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kum osveštanja temelja Vlado Đajić, kao i zdravstveni radnici i brojni vjernici.