Si Đinping i Putin: Kina i Rusija bore se za pravičan svjetski poredak

5
Foto: Kristina Kormilitsina/BRIKS

Kinesko-ruski odnosi nisu usmjereni protiv trećih zemalja, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.

– Krenuli smo pravim putem izgradnje odnosa između velikih sila na principima nesvrstanosti, a ne konfrontacije i napada na treće strane. U novoj eri, vi i ja uvijek posvećujemo povećanu pažnju kinesko-ruskim odnosima i lično ih kontrolišemo – rekao je Si na sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u ruskom Kazanju na marginama samita BRIKS-a.

On je dodao da su Rusija i Kina posvećene duhu vječnog dobrosusjedstva i prijateljstva i sveobuhvatne strateške saradnje i saradnje.

Si je dodao da su odnosi dvije zemlje izdržali međunarodne izazove u posljednjih 10 godina.

– Tokom protekle decenije, kinesko-ruski odnosi, koji su izdržali izazove nestabilne međunarodne situacije, prešli su dug put i dobili karakter bez presedana – rekao je Si.

Kineski lider je dodao da ozbiljne promjene na međunarodnoj areni neće moći da potkopaju odnose sa Moskvom.

Putin je rekao da je saradnja Rusije i Kine jedan od glavnih stabilizacionih faktora u svijetu i da dvije države pojačavaju koordinaciju u oblasti globalne bezbjednosti i nastaviće to da rade.

– Rusko-kineska saradnja u svjetskim poslovima je jedan od glavnih stabilizacionih faktora globalno. Namjeravamo da dodatno unaprijedimo koordinaciju na svim multilateralnim platformama kako bismo osigurali globalnu bezbjednost i pravičan svjetski poredak – rekao je Putin.

Putin je podsjetio da obje zemlje dosljedno sprovode sporazume postignute u maju u Pekingu i na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju.