Dodik: Ekonomska saradnja značajno otežana, ali Banjaluka ne odustaje od Moskve

1
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ekonomska saradnja Srpske sa Rusijom bez sumnje značajno otežana zbog trenutne međunarodne situacije, ali da Banjaluka ne odsutaje od saradnje sa Moskvom.

– Okruženi smo zemljama NATO-a i EU koje se protive Rusiji, a samim tim i nama, koji planiramo i ne odustajemo od saradnje s Moskvom – izjavio je Dodik za ruski list „Izvestija“.

Kada je riječ o ekonomskim kapacitetima Republike Srpske, Dodik je rekao da je sve što se tiče nafte i motornih ulja fokusirano na isporuke iz Rusije, te da kompanija „Zarubežnjeft“ ostaje vlasnik rafinerije u Republici Srpskoj.

– Ova situacija značajno utiče na naše ekonomske mogućnosti. Ono što je nesporno su isporuke ruskog gasa. Druga polovina zemlje, FBiH pri tome troši ruski gas, čak i u većim količinama nego Republika Srpska. Tako da oni koriste naše dobre odnose s Rusijom za dobijanje jeftinijeg gasa i energije – istakao je Dodik.

On je naveo da je trgovinska razmjena između Srpske i Rusije ostala na istom nivou, mada je bio je kratak period kada je došlo do smanjenja, ali da se sada vraća prethodni nivo, prvenstveno zahvaljujući isporukama gasa koje čine njen značajan dio.

– Trenutna situacija onemogućila je neke oblike trgovinske komunikacije, kao što su transport i isporuka određene robe. Vjerujemo da će u bliskoj budućnosti Rusija imati mogućnost da se vrati na prethodni nivo saradnje i da ćemo značajno povećati ovaj pokazatelj – rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je izrazio uvjerenje da će uskoro zapadni lideri dolaziti u Rusiju na sastanke sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi obnovili odnose, uključujući i ekonomske.