Grajf: Brojem jasenovačkih žrtava ne može se trgovati

1
Foto: Stefan Kojić/Espreso

Izraelski stručnjak za istraživanje Holokausta Gideon Grajf rekao je da broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac nije pitanje diskusije, već činjenica, ističući da je broj od 700.00 žrtava istorijska činjenica, koja samo može da se prihvati i njome ne može da se trguje.

Grajf smatra da brojke ipak nisu primarne kada je riječ o istini o Jasenovcu, već prioritet treba da bude na surovosti počinilaca zločina i strašnoj patnji pritvorenika koji su bili u tom koncentracionom logoru.

On je istakao da bježanje od istorije ne doprinosi ničemu i da proizvodi samo negativne posljedice, jer se istorija, čak i kada je krvava, ne može promijeniti.

– Najvažnije je obrazovanje i zato treba učiti o zločinima o Jasenovcu i poznavati detalje, jer kada njih poznajete, imate cijelu sliku – rekao je Grajf za RTS.

On je naglasio da su nastavnici dužni da više podučavaju djecu o ustaškim zločinima i da utiču na mlade koji će jednog dana odrasti.

– Nastavnici treba da govore više o stvarnim činjenicama. Ne postoji zamjena za nastavnike kada je riječ o istini o Jasenovcu – rekao je Grajf.