Erdogan: Turska vjeruje u ciljeve BRIKS-a o stvaranju pravičnog svjetskog poretka

0
Foto: Vladimir Astapkovič/BRIKS

Turska vjeruje u ciljeve BRIKS-a o stvaranju pravičnog svjetskog poretka i trgovinskih odnosa, izjavio je predsjednik Turske Tajip Erdogan.

On je rekao da BRIKS u aktuelnim međunarodnim turbulencijama daje jedinstven doprinos izgradnji pravednog svjetskog poretka.

– U današnjim uslovima povećava se društvena i ekonomska ranjivost, a odnos snaga se mijenja. Politički i finansijski mehanizmi, koji su proizvod perioda poslije Drugog svjetskog rata, ne mogu da pruže ono što se od njih očekuje. Turska je uvjerena da je pravedniji svijet moguć – rekao je Erdogan na samitu bloka u Kazanju.

On je dodao da je Turska odlučna da razvija dijalog sa BRIKS-om i da postojeći međunarodni sistem u današnjim uslovima ne može da ispuni ono što se od njega očekuje.

– Vjerujemo da BRIKS daje jedinstven doprinos ideji pravednijeg globalnog sistema trgovinskih odnosa. Turska je jedan od osnivača mnogih regionalnih organizacija. Ona je i članica Grupe 20. Mehanizmi naše saradnje sa mnogim zemljama razvijaju se svaki dan. Odlučni smo da unaprijedimo svoj dijalog sa porodicom BRIKS-a – zaključio je turski lider.

Komentarišući situaciju na Bliskom istoku, on je pozvao da se podrži zabrana isporuka oružja Izraelu, prenio je „Sputnjik“.

– Dok se krvoproliće na Bliskom istoku ne zaustavi, ne može biti govora o pravdi i razvoju u budućnosti. Agresivno ponašanje Izraela odavno je prešlo sve granice – rekao je Erdogan.

On je ocijenio da je „palestinski narod podvrgnut genocidu“ i da ignorisanje ove tragedije u 21. vijeku nikoga ne oslobađa odgovornosti.

Erdogan je pozvao na priznavanje palestinske državnosti.