Tamindžija: Nemamo saznanja o postojanju kampova za obuku

1
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Taminidžija rekao je da ovo skupštinsko tijelo nema nikakva saznanja u vezi sa ocjenom Ambasade SAD u BiH da su zabrinjavajući izvještaji iz Moldavije o postojanju kampova u Srpskoj u kojima Rusi obučavaju mlade za izazivanje nereda.

Tamindžija je izjavio Srni da niko u Srpskoj ne vjeruje u tu informaciju, koja je vjerovatno plasirana u javnost s nekim ciljem i namjerom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je priča o kampovima za obuku obična laž kojoj se pridružila i Ambasada SAD u BiH, istakavši da će u subotu, 26. oktobra, organizovati sastanak svih zvaničnika i nadležnih službi da bi to i dokazao, te je naveo da će obavijestiti i Rusiju o lažima koje se plasiraju protiv Srpske.

Radio „Slobodna Evropa“ i „Glas Amerike“ objavili su prošle sedmice da je moldavska policija saopštila 17. oktobra da moldavske vlasti tvrde da su identifikovale više od stotinu mladih ljudi koji su navodno obučavani u Rusiji, BiH i Srbiji za destabilizaciju u zemlji, te da je policija Moldavije uhapsila četiri osobe.

Odmah je reagovalo Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, koje je odbacilo neosnovane medijske navode koji se odnose na navodnu obuku moldavskih državljana u BiH, napominjući da je riječ o netačnim i ničim potkrepljenim tvrdnjama koje nemaju apsolutno nikakve veze sa BiH.