Vlada: U izradi strategije razvoja nauke BiH štititi nadležnosti Republike Srpske

0
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Vlada Republike Srpske zadužila je članove iz Republike Srpske u Radnoj grupi za izradu strategije razvoja nauke BiH za period 2023-2028. godine da prilikom učešća u izradi ovog dokumenta poštuju ustavno uređenje BiH i štite ustavne nadležnosti i interese Srpske.

Vlada je zadužila članove iz Srpske da osnov za izradu, kao i sastavni dio strategije, bude Strategija razvoja nauke i tehnologije, visokog obrazovanja i informacionog društva u Republici Srpskoj za period 2023-2029. godine, u dijelu koji se odnosi na oblast nauke.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojena je informacija o učešću članova iz Republike Srpske u radu Radne grupe za izradu Strategije razvoja nauke u BiH za period 2023-2028. godine i akcionog plana za njeno provođenje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada Srpske usvojila je i izvještaj o realizaciji Omladinske politike Republike Srpske od 2023. do 2027. godine, za prošlu godinu, a u kojoj su navedeni realizovani značajni projekti planirani Akcionim planom.

Za sufinansiranje zapošljavanja pripravnika sa visokom stručnom spremom djece poginulih boraca u 2023. godini odobrena su sredstva za 34 pripravnika u iznosu 414.936 KM.

Za podršku stambenom zbrinjavanju mladih posredstvom subvencionisanja kamatnih stopa na stambene kredite IRB-a u 2023. godini odobreno je 367 zahtjeva, za šta je utrošeno 2.168.000 KM.

Kada je riječ o projektu PROFOS – Profesionalizacija omladinskog sektora kreiranjem održivog kurikuluma realizovane su obuke i održana završna konferencija, promocijom jedinica lokalne samouprave unaprijeđena je logistička i finansijska podrška radu lokalnih omladinskih organizacija, odnosno dodijeljeno je 36 prostora za rad omladinskih organizacija.

Neki od projekata su i projekti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz oblasti prevencije maloljetničke delinkvencije i zloupotrebe opojnih droga, kao podrška jedinicama lokalne samouprave sportskim i omladinskim aktivnostima.

Navedeni su primjeri da je izgrađen hibridni teren na stadionu Luke u Doboju za šta je utrošeno 2.550.000 KM, zatim izgrađeno je igralište i teren na obali rijeke Drine u Zvorniku za šta je utrošeno 150.000 KM.

Tokom 2023. godine Omladinski centar Prnjavor finansijski je podržan u iznosu od 30.582 KM, Centar za mentalno zdravlje Gradiška edukovao je 1.008 učenika – prevencija bolesti zavisnosti – pušenje, za šta je utrošeno 40.000 KM.

Realizovani su i projekti ljetne škole sporta gdje je oko 1.200 mladih sportista učestvovalo u kampovima za šta je utrošeno 150.000 KM, kao i unapređenje Fonda „Milan Jelić“ u funkciji podrške izvrsnosti mladih gdje je relizovano 160 stipendija i utrošeno 750.000 KM, zatim promocija dobitnika sportskih stipendija za perspektivne i sportiste sa invaliditetom gdje je dodijeljena 61 stipendija za šta je utrošeno 131.000 KM.

Omladinska politika je primjer multisektorskog strateškog dokumenta, jer se na rješavanju pitanja mladih ukrštaju mnoge sektorske politike, strategije i nadležnosti, ističe se u saopštenju.