Dodik: Mogući elementi ugrožavanja bezbjednosti dolaze iz FBiH

1
Foto: radiosarajevo.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska na strani potpunog poštovanja ustavnih normi, ali i ukazao da mogući elementi ugrožavanja bezbjednosne situacije dolaze iz Federacije BiH (FBiH).

Dodik je rekao da ne postoji nijedan relevantan izvor obavještajnih struktura na prostoru Republike Srpske i BiH koji mogu da potvrde da postoje bilo kakvi kampovi na teritoriji Srpske, ali da potencijalne bezbjednosne prijetnje dolaze iz FBiH.

– Od ranije održanih kampova koji su locirani po Gornjoj Maoči, Dubnici, onih koji su posljednjih mjeseci organizovali u okolini Mostara, kao i zbog postojanja paradžemata i onih pojedinaca koji su bili na ratištu širom svijeta na strani radikalno motivisanih ratnika islama – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je istakao i da je poznata činjenica da je samo 23 od utvrđenih 100 paradžemata prihvatilo da potpiše protokole sa Islamskom zajednicom, što govori o tome da ti paradžemati i dalje funkcionišu.

– Samo 23 od 100 vjerujemo da su potpisali fiktivne, a ne stvarne sporazume o ukidanju svoji paramilitarnih sadržaja u organizaciji – rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da nema bilo kakvih kampova u Republici Srpskoj i da bezbjednosne agencije koje djeluju na ovom prostoru nisu potvrdile takve tvrdnje.

– Niti ima, niti je bilo, niti smo organizovali bilo kakve kampove, niti smo davali podršku pojedincima – kazao je Dodik i dodao da su neki kampove nazivali gerilskim, što je dodatna laž i satanizacija Republike Srpske.