Dodik: Priča o kampovima – dio hibridnog rata protiv Republike Srpske

1
Foto: radiosarajevo.ba

Priča o navodnim kampovima u Republici Srpskoj je dio hibridnog rata koji se vodi protiv Srpske, rekao je predsjednik Republike Milorad Dodik.

– Podmetanje, takozvana propagandna aktivnost, pažljivo odabrane aktivnosti i laži su usmjereni ka rušenju Republike Srpske i njenog rukovodstva – rekao je Dodik.

On je naglasio da srpski narod ni u ratu nije bio sklon vršenju terorističkih napada.

– Sve terorističke akcije koje su se desile u BiH, pa i u Republici Srpskoj, bile su izvedene od pojedinaca, pripadnika bošnjačkog naroda, motivisanih političkim i radiklanim islamom – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da neki kao što je učinio ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez lažu i šire dezinformacije, a kada nadležna tužilaštva kažu da nema osnova za njegove tvrdnje, nastavlja u kontinuitetu.

Dodik je naglasio da su to nastojanja da se u kontinuitetu Republika Srpska ocrni.

– Nije svejedno! On dobro zna da kada informaciju da ministar, onda se to u jednom dijelu svijeta uzima bez oklijevanja – rekao je Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka sa predstavnicima institucija Srpske i nadležnih službi u vezi sa lažnim navodima o kampovima za obuku na teritoriji Srpske.

Dodik je izrazio očekivanje da će nadležne institucije pokrenuti pitanje odgovornosti.

On je rekao da je satanizacija Republike Srpske hibridni rat koji se nastavlja kroz djelovanje Ambasade SAD u BiH koja u kontinuitetu pokušava da netačnim izvorima daje primarni značaj.

– Mi vjerujemo da je od strane nekih američkih izvora zatraženo od Moldavaca da pošalju tako jednu gnusnu laž – rekao je Dodik i dodao su povlačenjem saopštenja sa zvaničnog sajta priznali da su lagali.

On je naveo da to diskredituje i američkog ambasadora i potvrđuje stav da sa neodgovornim ambasadorom ne treba održavati kontinuitet.

– Zatraženo je da nam se kaže gdje su kampovi u Srpskoj i mi ćemo ih uništiti. Nećemo ih raspustiti, uništićemo ih. Vjerujemo da je ovo spekulacija koja je urađena na zahtjev određenih centara moći u vrijeme kada sam se ja nalazio sa delegacijom na sastanku globalnog karaktera – BRIKS-a – rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi pretjerao kao i u mnogo čemu do sada i da se priča o kampovima može podvesti pod kontinuirano plasiranje dezinformacija i laži.

On je upozorio da Amerikanci znaju odakle prijete terorističke i druge aktivnosti i da toga nema u Republici Srpskoj, niti će ih biti.

– Vlasti Srpske su odgovorne, najprije prema svom narodu, da bi dopustile tako nešto. Nećemo dozvoliti nijednom pojedincu ništa slično – rekao je Dodik.

Dodik je poručio da Republika Srpska može mirno da spava.

– Majkl Marfi, neprijatelj koji se stalno pojavljuje i nastoji da Republiku Srpsku ocrni i da je dovede u poziciju da ima problema. Preživljavamo. Izmišljene sankcije koje se uvode su njihova stvar ali mi ćemo naći načina. Niti je jedan dan život, niti je jedan američki ambasador sva politika koje se vodi na ovim prostorima – rekao je Dodik.