Košarac: Predstavnici „trojke“ svakodnevno dokazuju da su igrači pojedinih zapadnih ambasada

0
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministra Staša Košarac izjavio je da predstavnici „trojke“ svakodnevno dokazuju da su igrači američkog ambasadora Majkla Marfija, Kristijana Šmita i pojedinih zapadnih ambasada, čije zahtjeve bespogovorno ispunjavaju, a sve s ciljem da naštete Republici Srpskoj.

Košarac je rekao da je posljednji u nizu primjera istup Edina Forte u kojem priziva nove američke sankcije, potvrđujući da je „trojka“ stoprocentno kaparisana od Marfija i američkog uticaja.

On je ukazao da je indikativno da predstavnici „trojke“ uporno stavljaju metu na čelo zvaničnicima Srpske, iznoseći lažne i gnusne optužbe na račun Srpske.

– Umjesto da energiju usmjere na unutrašnji dogovor sa legitimno izabranim predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda, „trojka“ snagu usmjerava na pokornost i poniznost Marfiju, Šmitu i plejadi nedobronamjernih stranaca, kako bi zadovoljili potrebe koje oni mapiraju u BiH – naglasio je Košarac za Srnu.

Pod patronatom svojih mentora sa Zapada, istakao je Košarac, „trojka“ svaki put odustaje od bazičnog dogovora domaćih političara.

– Pozivi na sankcije su proizvod njihove podle politike u kojoj iznose neistine o procesima u BiH na način da Srpsku kvalifikuju kao glavnog kočničara, posebno kada je riječ o EU integracijama. Pri tome, „trojka“ redovno prećuti činjenicu da je Plan rasta blokiran upravo zbog problema u FBiH, odnosno njihove nesposobnosti i nemogućnosti da postignu dogovor sa SDA – rekao je Košarac.

Umjesto da se bave rješavanjem problema u FBiH i otkoče procese u vezi sa Planom rasta, naglasio je Košarac, Forto i drugi predstavnici „trojke“ mantraju o nepostojećem ruskom malignom uticaju, problematizujući prisustvo predsjednika Srpske Milorada Dodika na Samitu BRIKS-a u Kazanju.

Da ironija bude veća, dodao je on, Forto kaže kako „ključni akter iz BiH ide u Rusiju na konsultacije“‘.

– Forto koji po pamet redovno ide u SAD i američku Ambasadu u Sarajevu! Da nije tužno, bilo bi smješno! Dovoljno je samo da vidimo njegovo priznanje kako je u Vašingtonu zagovarao „početak pregovora o davanju pod koncesiju Aerodoma Sarajevo, možda i Mostara“, što je bio zahtjev koji je Marfi isporučio Vladi FBiH. Toliko od autonomnoj politici „trojke“ i priči ko ide kod koga na konsultacije – istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, dodatni paradoks je u tome što se Forto na proputovanju u SAD predstavljao kao zamjenik guvernera BiH u Svjetskoj banci, a činjenica je da Predsjedništvo BiH nije na prijedlog Savjeta ministara utvrdilo predstavnike BiH u međunarodnim finansijskim institucijama.

– Toliko i o poštovanju institucija „države“, čije interese navodno štiti – konstatovao je Košarac, reagujući na izjavu Forte da SAD pripremaju nove sankcije za one koji, kako kaže, ruše ustavni poredak BiH.