Vasić: Ekonomski strateg Borenović preuzima primat

1
Foto: Rajko Vasić

Piše: Rajko Vasić

Nakon Cenićke i Alekse, Republika Srpska je dala trećeg klasika ekonomije.

Ivanić je više bio praktičar. Šta ‘oćete? Poreze? Evo porezi.

Borenović je reagovao na Dodikov boravak na BRIKS-u i izjave o tome. I rekao „da je naša budućnost, i zemalja u regionu, u integracijama sa EU“. Glavni argument je to što „ostvarujemo partnerske odnose u obimu od skoro 90 posto“. Budućnost u integracijama sa BRIKS-om, iracionalno je to. Tako je rekao.

Razumijem da moraš svako jutro na jasle. A i štalu i jasle, napravio je Zapad. Koji mijenja i priuze.

Razumijem da ne shvataš ništa. Da se razumiješ u ekonomiju, politiku, državu Srpsku, naciju, opstanak… ko Mara u kriv butik.

Da pripadaš podvrsti zapadnih sisara. Sisaš Zapadu.

Ali, onda se ne možeš baviti politikom ni biti opozicija. Odeš u neki institut za procente pa povremeno dadneš izjavu. Ko Aleksa nekad.

Opozicija koja ovako zbori, kupljena je i izdajnička je.

Opredjeljenje za Zapad, nije politička opcija. Opredjeljenje za Zapad, čista je izdaja.

Republika Srpska ne treba Zapadu. Treba samo srpska zemlja. Gola teritorija. Ko ne vidi odnos Zapada prema narodima i teritorijama, i nakon Ukrajine, treba mu dati bijeli štap.

Šta nedostaje BRIKS-u? A BRIKS je, za ovaj prostor, uglavnom Rusija i Kina.

Kina bi mogla instalirati mnogu proizvodnju ovdje, za plasman u Evropi, i zaposliti naše ljude. Ali, kod Kineza se krvnički radi. Da, radi se. I u kapitalizmu se radilo, i u komunizmu se krvnički radilo u fabrikama. Samo u demokratiji Zapada ne mora da se radi. Svi bi htjeli da budu Borenović, da ne rade ništa.

Rusija bi dala pogodnu energiju.

Rusija i Kina ne bi ovdje gradili svoje vojne baze. Ne traže da uđemo u vojni pakt i da šaljemo starješine i vojnike u Ukrajinu crtica Visbaden.

Rotacija Zemlje se mijenja. Zapad neće opstati kao čelni žandar.

Morali bi na vrijeme da se opamećujemo.

U svojoj propasti, silasku sa vodeće pozicije, Zapad će najprije potrti male i nebitne mu. Ako imamo veze sa BRIKS-om, to neće tako lako da ide.

A veliki ekonomist Borenović, mogao bi, umjesto da sere po dvorištu, da objasni Mađarsku. Koja je, kad je ušla u EU, prala veš njemačkih hotelskih lanaca, to joj je bila EU budućnost, a sada ima kineske fabrike.