Zatler: Sačuvati sjećanje na Donju Gradinu

19
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Šef delegacije EU u BiH Johan Zatler najavio je da će u utorak, 28. aprila, imati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH te da bi volio aktivniji angažman članova Predsjedništva o prioritetu broj jedan, a to je da BiH postane članica EU.

Takođe je izrazio očekivanje da domaći lideri do Samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, 6. i 7. maja, postići saglasnost o daljim koracima BiH ka EU.

– Od utorka ćemo konkretnije razgovarati kako da dođemo do Akcionog plana o pitanju rješavanja 14 ključnih prioriteta Evropske komisije – istakao je Zatler u emisiji Aktuelno RTRS-a.

– EU je dala zeleno svjetlo za početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i to je dobra vijest za BiH i čitav region – istakao je šef delegacije EU i dodao da je predstavljena nova metodologija za proširenje EU što podrazumijeva da se proces mora podići na viši nivo gdje će se osnažiti interakcija između zvaničnika EU i političara iz zemalja Zapadnog Balkana kroz odgovarajuća tijela da proces bude dinamičniji.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u vezi s pandemijom virusa korona Zatler je naglasio da je EU obezbijedila sedam miliona evra medicinske pomoći BiH, od čega dva miliona za Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta je unapređenje funkcionalnosti BiH, suzbijanje širenja korone virusa i borba za ljudske živote, te borba za radna mjesta.

Zatler je danas prisustvovao komemorativnom skupu u Donjoj Gradini gdje je obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Istakao je da je za njega to bila jedna potresna ceremonija i da je poruka svega toga se to nikada ne ponovi, ali i da se sačuva sjećanje.