HDZ BiH: SDA podstiče političke sukobe radi kratkoročne političke dobiti

19
Foto: HDZ BiH

HDZ BiH osudio je zapaljivu retoriku i političku neodgovornost SDA i pozvao na prestanak uvredljivih i neutemeljenih optužbi na račun ministra finansija u Savjetu ministara Vjekoslava Bevandu.

– Dok je BiH suočena sa socio-ekonomskim, zdravstvenim i bezbjednosnim izazovima, jednostrana politika i politika centralizacije moći i sredstava političkog Sarajeva je, nažalost, opredijeljena za podsticanje bespotrebnih političkih sukoba na temelju provokacija i destabilizacije za kratkoročnu političku dobit – poručili su iz HDZ-a BiH nakon što je SDA pozvala Bevandu da „prestane sa opstrukcijama“ i omogući korištenje sredstava koje je BiH dobila od MMF-a.

Iz HDZ-a BiH napominju da djelovanje koje ne poštuje temeljne odrednice BiH nikada nije bilo niti će biti ispravno za BiH.

– Pozivamo ministre iz reda SDA koji ne žele da podrže odluku Savjeta ministara, na suzdržavanje od pozivanja na vaninstitucionalna rješenja, kao i na suzdržavanje od pozivanja na djelovanje izvan okvira zakona i Ustava. Optuživati političke partnere u vlasti za opstrukcije koje ministri SDA sami sprovode ozbiljno je narušavanje politike dijaloga, koja je prijeko potrebna za što brži izlazak iz trenutne krize i nastavak na radu ka evropskoj BiH – istakli su iz HDZ-a BiH.

Iz ove stranke poručuju da je ptrebno da SDA preuzme odgovornost koju su im vlastiti birači ukazali, te da demonstrira korektnu političku saradnju sa partnerima u vlasti i da svojim učestvovanjem, a ne politikantstvom doprinese prevladavanju krize.

– HDZ stoga odlučno poziva SDA na suzdržavanje od opstrukcija napretka BiH, na uvažavanje svih nivoa vlasti BiH, kao i na poštovanje legitimnih političkih predstavnika sa kojima treba da kreira rješenja za stabilnu i naprednu zemlju – zaključeno je u saopštenju.

SDA je ranije pozvala Bevandu da prestane sa opstrukcijama i u skladu sa obavezujućim zaključkom Savjeta ministara dostavi promisornu notu Centralnoj banci BiH da bi se omogućilo korištenje raspoloživih sredstava MMF-a za brzo finansiranje, s ciljem ublažavanja ekonomskih i drugih posljedica pandemije.

MMF je na račun Centralne banke prebacio 330 miliona evra kredita koje je BiH dobila, međutim, novac još nije podijeljen zbog neslaganja na relaciji SDA-HDZ o načinu raspodjele, odnosno o uključivanju kantona u sistem odlučivanja.