Tegeltija sa Mortonovom: Evropski put visoko na listi prioriteta

20
Foto: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas na sastanku sa britanskim ministrom za evropsko susjedstvo i Ameriku Vendi Morton da evropski put BiH ostaje visoko na listi prioriteta Savjeta ministara uprkos krizi izazvanoj virusom korona.

Tegeltija je u razgovoru putem video-linka izrazio nadu da će BiH ostvariti dovoljne rezultate za što skorije dobijanje kandidatskog statusa i otvaranje pristupnih pregovora, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Sagovornici su ukazali na potrebu sklapanja bilateralnih sporazuma dvije zemlje, u kontekstu izlaska Velike Britanije iz EU, prije kraja isteka prelaznog perioda do 31. decembra, a do kada su na snazi i primjenjuju se trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U saopštenju se navodi da je zajednički ocijenjeno da BiH i Velika Britanija imaju dobru i sadržajnu bilateralnu saradnju, a Tegeltija je zahvalio za britansku razvojnoj pomoći BiH u brojnim oblastima.

Predsjedavajući je upoznao Mortonovu sa mjerama koje Savjet ministara, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima s ciljem sanacije posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, kao i o trenutnoj zdravstveno-epidemiološkoj situaciji u BiH.

U saopštenju se navodi da su sagovornici razgovarali i o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, kao i o drugim aktuelnim pitanjima.