Čović: Izbore u Mostaru održati u isto vrijeme kao i u drugim lokalnim zajednicama

63
Foto: M. Kadrić/Avaz.ba

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim zvaničnicima u BiH u kojem se ističe da se lokalni izbori u Mostaru moraju održati isti dan kad i u ostalim lokalnim zajednicama, a ne 20. decembra, kako se navodi u odluci koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

– Napravljen je nedopustiv presedan najavom o organizaciji posebnih izbora za Mostar, čime se od te lokalne zajednice ponovno pravi neoprostiv izuzetak. S tim u vezi ponavljam zvanični stav HDZ-a i HNS-a, da se izbori u Mostaru moraju održati isti dan kada i lokalni izbori u svim drugim lokalnim zajednicama u BiH – istakao je Čović u pismu upućenom međunarodnim zvaničnicima povodom odluke CIK-a.

Prema njegovim riječima, Mostar ne smije biti izuzetak, posebno sada kada postoji čvrst sporazum podržan konsenzusom i koji već daje vidljive rezultate.

– Nikakvo ponovno izuzimanje Mostara od opštih standarda nećemo podržati kao i bilo kakav pokušaj razdvajanja izbora. Predugo smo čekali ovaj iskorak da bismo pristajali na improvizovane i nerazborite odluke koje odstupaju od zakona, opštih demokratskih standarda. Ako dopustimo presedan u ovom slučaju, ostaje nepotreban rizik za naknadne nepredvidive destabilizacije i nove zamke koje nas mogu vratiti unazad – ocijenio je Čović.

U pismu on dodaje da je CIK, bitno oslabljenog legitimiteta, objavio odluku koja je direktno u suprotnosti s političkim sporazumom HDZ-a i SDA, „kojim je uspješno zaokružena cjelokupna izborna problematika“.

Čović je ponovio da su pojedini članovi CIK-a imenovani mimo zakonskih procedura, ne zadovoljavajući propisane uslove, te dodao da su politički pristrasni, što, kako je naveo, u ovome trenutku predstavlja značajan izazov u smislu neophodnog povjerenja i percepcije CIK-a kao neutralne, transparentne i zakonite institucije.

On je podsjetio da su HDZ i SDA potpisali sporazum o izmjenama Izbornog zakona BiH, te dodao da je usvajanjem dijela izmjena u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, otvoren put sprovođenju demokratskih izbora u Mostaru, na način koji onemogućava diskriminaciju njegovih stanovnika i izraženu nejednakost u izbornome procesu.

– Osim toga, stvoren je novi zamah i podsticaj pregovorima koji treba da ubrzaju i finalizuju sprovođenje Odluke Ustavnog suda BiH o demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda, ali i svih odluka Evropskog suda za ljudska prava koje tretiraju demokratska prava građana pripadnika manjina i manjinskih zajednica u različitim dijelovima BiH – naveo je Čović.

Prema njegovim riječima, ravnopravnost u izbornom procesu je preduslov ravnopravnosti unutar pravno-političkog sistema BiH, ali i svih njenih građana, kako pojedinačno, tako i kao pripadnika tri konstitutivna naroda i manjina.

– Očekujemo stabilan i konzistentan nastavak procesa implementacije sporazuma, uz punu posvećenost svih involviranih strana, dosljedno i potpuno sprovođenje svih stavki sporazuma kako bismo ostvarili najviše standarde i obezbijedili punu zakonitost i ustavnost opštih i lokalnih izbora – naglasio je Čović, te dodao da na kraju, sav taj napor treba da vodi ukupnoj stabilizaciji političkih prilika na nivou kako Federacije BiH, tako i BiH.

Čović smatra da je nakon potpisivanja ovog sporazuma veoma važno djelovati staloženo i razborito, kako bi se izbjegle sve potencijalne greške koje mogu naškoditi zajedničkim interesima, te dodaje da to ne bi trebalo biti teško, jer su svi dijelovi sporazuma dovoljno jasni u pogledu dinamike i rezultata koji se žele postići.

– Jedan od najvažnijih, usvajanje izmjena Izbornog zakona neophodnih za sprovođenje izbora u Mostaru, već je realizovan i trenutno smo na dobrom putu. Međutim, moramo i dalje ostati vjerni toj dinamici, strogo se pridržavajući svih odredbi sporazuma i pratećih dokumenata koji su dobili našu saglasnost i potvrdu – naveo je Čović u pismu.

Prema njegovim riječima, utrošeno je mnogo napora i energije da se postigne sporazum kojim će Mostar konačno prestati biti „slučaj“, a da se drugim dijelom sporazuma, koji je takođe podržan s vaše strane i koji se odnosi na sprovođenje Odluke U-23/14, stvore pretpostavke za prevenciju daljih opstrukcija, blokada, dokumentovanih netransparentnosti i neustavnosti u segmentu opštih izbora.

Čović je izrazio uvjerenje da će se i međunarodna zajednica složiti da u ovom trenutku bilo kakvo ponovno razdvajanje, izborna izolacija Mostara i njegovih građana od ostatke društva šalje nepotrebno lošu sliku o tom gradu, ali i „neprihvatljivu poruku za sve građane koji su predugo bili žrtve različitih izbornih i upravljačkih eksperimenata u režiji tadašnjih struktura OHR-a“.

– Čvrstog smo stava da te prakse moraju prestati. Stoga, ponavljam, ne možemo podržati organizaciju separatnih izbora za Mostar, već samo i isključivo kao dijela lokalnih izbora kao takvih – naveo je Čović.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH pismo je uputio ambasadorima SAD i Velike Britanije u BiH, Eriku Nelsonu i Metjuu Fildu, te šefu Delegacije EU u BiH Johanu Satleru, visokom predstavniku Valentinu Incku i šefu Misije OEBS-a u BiH Katlin Kavalek.