Kojić: Federacija BiH skriva informacije

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Činjenica je da postoji zastoj u traženju nestalih lica u BiH, posebno srpske nacionalnosti i očigledno je da je namjera Federacije BiH da se ne daju informacije i što je još gore sakrivaju, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić.

– Radi se tromo, sporo i činjenica je da je teško doći do informacija o lokacijama i da su mnoge lokacije izmještene, ali još postoje odgovori gdje su nestali i ako postoji želja i volja, može se značajan broj otkriti – rekao je za Kojić za Nezavisne novine.

Pored manjka informacija, kaže on, u ovom trenutku problem predstavlja i to što su mnoge masovne grobnice izmještene jer nisu rijetke situacije da se dođe do određene informacije, krene u iskop i vidi da je tu nedavno kopano i da se tijela tu ne nalaze.

– Nažalost i to pokazuje da postoje odgovori gdje su nestali. Kada pitamo gdje su sarajevski Srbi, dovoljno je da nam radnici Komunalnog preduzeća „Rad“ iz tog perioda kažu gdje su odvozili tijela koja su kupili po ulici, a koja su tu danima ležala – rekao je Kojić.

On je naveo da bi dio rješenja mogao biti u reformi upravljačke strukture Instituta za nestala lica BiH i uspostavljanje centralne evidencije u punom kapacitetu, te otvaranje arhiva zemalja u regionu, pa čak i arhive UN.

BiH i 25 godina nakon završetka rata još traga za 7.547 nestalih, od kojih je 1.654 Srba.

Međunarodni dan nestalih lica biće obilježen sutra, a u centralnoj evidenciji nestalih BiH, u trenutku kada je ona objavljena, nalazilo se 34.965 imena, odnosno toliko je bilo prijavljeno nestalih lica.