Kojić: Insistiraćemo na reformi upravljačke strukture Instituta za nestala lica BiH

18
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je da će Republika Srpska insistirati na reformi upravljačke strukture Instituta za nestala lica BiH, ističući da se kroz sve ove godine manje ili gotovo nikako bavilo traženjem Srba.

– Tražićemo reformu upravljačke strukture, što obuhvata i pitanje Upravnog odbora, odnosno da Međunarodna komisija izađe iz tog procesa i da domaćim institucijama ostavi mogućnost da to urade aktima – rekao je Kojić.

Kojić je za Glas Srpske naveo da u ovom pitanju ne smije da bude diskriminacije.

– Ovo je humano pitanje. Mnogi još traže svoje najmilije i ovakvo ponašanje mora prestati. Kako vrijeme odmiče, sve je teže doći do informacija – naglasio je Kojić.

Menadžment Instituta za nestala lica BiH pripremio je prijedlog rada za narednu godinu, a iz Srpske upozoravaju da u toj instituciji treba napraviti drastične promjene i negoduju jer mnogi, po svemu sudeći, ne shvataju ozbiljnost situacije.

Pojedinim članovima rukovodstva Instituta za nestala lica BiH mandati su istekli prije deset godina, a sa druge strane Savjet ministara je, uz saglasnost Međunarodne komisije za nestale, kao drugog suosnivača, 2016. godine formirao Privremeni upravni odbor.

Revizori su ocijenili da je status „Privremeni upravni odbor“ neuobičajen, te da postoji rizik u pogledu odluka koje proizlaze iz rada tog tijela i usporenog reagovanja na bitna pitanja.

Republika Srpska još potražuje oko 1.600 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj još nalaze posmrtni ostaci oko 600 ekshumiranih neidentifikovanih lica.

Iz Srpske godinama upozoravaju da je proces traženja nestalih Srba u zastoju nakon formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, te da bi traženje nestalih do sada bilo gotovo završeno da je proces ostao u nadležnosti entitetskih komisija.