Čović pisao Plenkoviću: Pitanje položaja Hrvata u BiH izuzetno važna tema

20
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Hrvatski narod u BiH ostvariće potpunu konstitutivnost kada ostvari pravo na slobodan i samostalan izbor svojih političkih predstavnika u onim tijelima vlasti namijenjenim legitimnom zastupanju konstitutivnih naroda, istakao je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović u pismu predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Čović je u pismu zahvalio Plenkoviću, u ime hrvatskoga naroda u BiH i u ime HNS-a BiH, za njegov predan rad koji je u posljednjih pet godina iskazao u izgradnji evropske BiH i zaštiti pozicije prava Hrvata u traženju puta ka potpunoj ravnopravnosti i legitimnom predstavljanju.

On je napomenuo da je Plenković na međunarodnoj konferenciji „Nasljeđe mira – 25 godina Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma“ ukazao na brojne izazove sa kojima se susreće hrvatski narod, unapređujući evropske i evroatlantske ciljeve, kao i borbu Hrvata za ravnopravnost, saopšteno je iz HNS-a BiH.

– Kao prepoznat saveznik bez kojeg naš put ka prosperitetnoj evropskoj budućnosti i budućnosti koja je ravnopravna, ostavili ste neizbrisiv trag, radeći u svojstvu zaštite mira, stabilnosti, jednakosti i napretka – za hrvatski narod i za cijelu BiH – dodao je Čović u pismu Plenkoviću.

Čović je izrazio uvjerenje da će se dobrosusjedski i partnerski odnosi između BiH i Hrvatske i u budućnosti razvijati na obostrano zadovoljstvo i dobrobit hrvatskog naroda, posebno uz Plenkovićevu pomoć kojom je, kako je naveo, pokazao da mu je pitanje položaja Hrvata u BiH izuzetno važna tema.

– Vjerujemo u dalje jačanje saradnje i savezništva u budućnosti koja za nas nosi ostvarenje izmjena Izbornog zakona, te drugih zakonskih promjena, kao i u zajedničkoj evropskoj budućnosti naše dvije zemlje. Izmjene Izbornog zakona, kao što i sami smatrate, ključne su za buduće normalno funkcionisanje BiH – dodao je Čović.

On je ocijenio da su Hrvati u BiH pokazali da su spremni da grade bolju budućnost evropske BiH, tražeći nove efikasne iskorake za neophodne reformske procese na tom putu.