Čović: Koncept djelovanja u BiH vidno odudara od izvornog Dejtonskog sporazuma

15
Foto: Avaz.ba

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da današnji koncept djelovanja u BiH i njeno unutrašnje uređenje vidno odudaraju od izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, zahvaljujući dvadesetpetogodišnjem djelovanju različitih međunarodnih zvaničnika.

– Činjenica je da imamo 100 nametnutih popravaka kroz ustave u BiH, koji nisu prošli predviđenu parlamentarnu proceduru, najbolje ilustruje ambiciju donosilaca nametnutih rješenja – pojasnio je Čović.

Čović, koji je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da se na isti način može govoriti o izmjenama Izbornog zakona BiH, nametnutog na sličan način, bez parlamentarne procedure.

– Kako bismo obezbijedili izlazak iz stanja u koji smo dovedeni, neophodno je iskoristi trenutni okvir Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, čuvajući ključne vrijednosti i obezbijediti, prije svega, izmjenu Izbornog zakona, obezbijediti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim političko-administrativnim nivoima vlasti, kako to Ustav BiH predviđa, najbolje u prvoj polovini naredne godine, kroz definisanu parlamentarnu proceduru – rekao je Čović za hrvatski „Večernji list“, izdanje za BiH.

On je naveo da bi time bili relaksirani odnosi i sprovedeni rezultati na svim nivoima vlasti, te istakao da bi ovaj minimalan, ali bitan iskorak, mogao omogućiti BiH i dobijanje statusa kandidata na evroatlantskom putu.

Govoreći o izmjeni Izbornog zakona, Čović je rekao da je o tome razgovarao sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, američkim ambasadorom Erikom Nelsonom i šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom, te da je dogovoreno da se do polovine januara pristupi obavezama koje su potpisane u Mostaru.

Prema njegovim riječima, tu više nema prostora za bilo kakvo odgađanje i taj dio se mora riješiti s konačnim prijedlogom koji rješava ključne prepreke u unutrašnjim odnosima i ispunjava sve sudske presude.

– Konstitutivni narodi su nepromjenjiva kategorija i njihovo legitimno predstavljanje nema nikakvu efikasnu alternativu i te činjenice su svjesni apsolutno svi pa čak i oni koji tu činjenicu nastoje izvrgnuti na svakom koraku – ponovio je lider HDZ-a.

Osvrćući se na nedavno održane lokalne izbore u BiH, Čović je rekao da se sve ono na šta je upozoravao posljednjih mjeseci, manifestovalo kroz završni dio izbornog procesa, kada su se aktivnosti prebacile u Sarajevo i Glavni centar za brojanje.

Prema njegovim riječima, ne zna se koja metodologija se primjenjivala vezana za prijem glasačkih listića iz inostranstva.

– Ovakav sastav Centralne izborne komisije (CIK) BiH dio je političkih i jako opasnih namjera kojima se želi manipulisati izbornim rezultatima, shodno politikama onih koji su ih na ta mjesta i instalirali – naglasio je Čović, te dodao da takve metode dovode u pitanje održavanje izbornog procesa i povjerenja u institucije, direktno kršenje volje građana.

On smatra da se nakon izbora u Mostaru mora otvoriti i pitanje organizacije CIK-a, kako bi se obezbijedio demokratski izborni proces u koji neće postojati nikakve sumnje.

Kada je riječ o izborima u Mostaru koji se održavaju nakon 12 godina, Čović očekuje pobjedu, većinu u budućoj Skupštini grada i budućeg gradonačelnika iz reda HDZ-a, jer je program ove stranke garant evropskog Mostara, kao jednog od centara jugoistočne Evrope.

On je pozvao Mostarce da u što većem broju izađu na izbore i odaberu svoje predstavnike i buduće nosioce svih pozitivnih procesa u ovom gradu.